Fotocollage Erpe-Mere

 

De Damkouter is een mooi stukje natuurgebied dat de grens vormt tussen Aaigem en Ressegem

Als één van de weinige dorpen heeft Aaigem nog een bewaarde Frankische dries, die ca. 1 km ten oosten van het dorp ligt.

Aaigem: Nabij de Dries vinden we de Engelsmolen, een watermolen waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1501. Het is een bovenslagmolen met ijzeren scheprad. Het huidige gebouw dateert uit 1774 en is uitgebreid met een 19de eeuws woonhuis

Aaigem: De Sint-Niklaas- en Leonarduskerk heeft een classicistisch schip en koor uit 1786. De geklasseerde toren is vroeggotisch en het enige restant van een oud verdwenen kerkje. De calvarie aan de oostzijde bevat een zeer expressieve beeldengroep uit de 18de eeuw

Bambrugge: De Pastorie

Burst: Hof ten Brempt

Burst: Neogotische Sint-Martinuskerk uit 1855 van de Gentse architect Louis Minard. Driebeukige kerk met elegante westertoren. Het interieur en het meubilair zijn homogeen neogotisch. In het koor bevinden zich muurschilderingen met scènes uit het leven van Sint-Martinus van de hand van Theodoor Canneel.

Erondegem: Op de hoek van de Hoogstraat en de Sint-Hubertusweg bevindt zich in een gevelnis een oude houten Calvariegroep.

Erondegem: De parochiekerk Sint-Pieters-Banden is een aaneenschakeling van onderdelen uit verschillende eeuwen: een koor uit de 14 de eeuw, een zandstenen vieringstoren uit de 16de eeuw, een sakristie uit de 18de eeuw en een schip uit 1846-1847. In de niskapel achter de sakristie hangt een Christusbeeld van de hand van Herman de Somer.

Erpe: De Cottemmolen in de wijk Honegem is een watermolen, verbonden met een gesloten vierkante hoeve. De oudste vermelding dateert van 1216. De molen werd in 1996 gerestaureerd.

Erpe:Aan de Dorpsstraat staat een arduinen pijlerkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand uit 1770. Gesticht door de familie Hosselaer

Erpe: In het centrum van het dorp staat op het domein van de familie D’Hondt een ronde heuvel, in de volksmond gekend als de Kasteelberg. Het is een castrale motte, een in de middeleeuwen kunstmatig aangelegde heuvel waarop een kasteel gebouwd was. De motte van Erpe is één van de best bewaarde en tevens één van de grootste van België en Nederland.

Erpe: Het oorlogsmonument op het Erpse dorpsplein werd in 1920 opgericht en is van de hand van de Erpse beeldhouwer Jozef De Somer.

Mere: De Dikke Kapel, een barokke kapel uit 1640 staat op de hoogte van de Kruiskouter. Ze is toegewijd aan O.-L.-Vrouw en is de 10de kapel van de Rozenkransommegang. Twaalf Lindebomen omgeven dit pareltje van architectuur.

De Meerse pastorie werd opgericht in 1740 en uitgebreid met een verdieping in 1837-’38. Gerestaureerd in 1993. In de verzorgde voortuin prijkt sinds 2003 een beeld van Sint-Bavo, een werk van Herman De Somer dat herinnert aan de viering van 1000 jaar Mere.

Ottergem: Dorp

Ottergem: Korenwatermolen op de Molenbeek.

Vlekkem: Calvarie

Vlekkem: Moordkruis van Engelbertus Van Den Bossche, veldwachter van Vlekkem. Opgericht in 1883 op de weg van Vlekkem naar Zonnegem, waar het slachtoffer werd vermoord. Gerestaureerd in 2002.